Press "Enter" to skip to content

Bramborák s cuketou a mletým masem

4-5 porcí / 2 hod.

Potřebujeme: 300g mletého libového masa • 1kg brambor, oloupaných • 500g cukety, zbavené semínek • vývar • bílky ze tří vajec • 100g hladké mouky • bylinky podle chuti • majoránku • sůl

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Postup: Nejprve nastrouháme brambory na jemno a cuketu na hrubém struhadle. Mírně osolíme, promícháme a necháme půl hodiny odstát. Cuketa a brambory pustí vodu.

Mezitím si připravíme mleté maso. Maso vložíme do hrnce, zalijeme vývarem a povaříme. Do vývaru můžeme vložit čerstvé svázané bylinky nebo vložené v košíku. Vaříme podle potřeby 20-40 minut podle druhu masa. Poté scedíme a necháme trochu vychladnout. Vývar si opět schováme na příště.

Z cukety a brambor vymačkáme co nejvíce vody. Přidáme bílky, mouku a majoránku a vytvoříme těsto, které můžeme podle potřeby ještě dosolit.

Polovinu těsta rozprostřeme do vhodné nepřilnavé nádoby – pekáčku, pánve – nebo jiné, kterou vyložíme pečícím papírem. Na první polovinu těsta rozprostřeme mleté maso a navrch druhou polovinu těsta. Přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme na 140°C zhruba 45 minut.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tip:

  • Maso se hodí jakékoli – hovězí nebo vepřová kýta nebo kuřecí či krůtí prsa.
  • Bylinky můžete vynechat, ale pokud budete chtít bramborák připravovat s vepřovým masem, určitě doporučuji je použít.
  • Tato dávka těsta vystačí na jednu pizza formu o průměru 30cm, kterou vidíte na obrázku.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~