Press "Enter" to skip to content

Proč je důležité mít po ruce vývar

Vývar je základ dobrého vaření. Platí to v klasické kuchyni a ještě více pro tuto dietu, kdy si nemůžete pomoci klasickým základem, který dodává pokrmům chuť a barvu. V pankreatické dietě dodá jídlu chuť hlavně vývar, který použijete.

I když je vývar vlastně jen ochucená voda, vždy je lepší, i kdyby byl jakkoli slabý. Na dobrý vývar neexistuje žádný univerzální recept. Je celkem jedno, jaké suroviny na vývar použijete, každý si najde svou oblíbenou kombinaci. Ale jedno základní pravidlo je potřeba dodržet. A to zní nikam nespěchat.

Asi nejlepší je si jednou týdně si udělat do zásoby dostatek vývaru a nechat jej v lednici, kde bez problémů vydrží několik dní nebo jej zamrazit.

Jaké suroviny použít

Pro přípravu vývaru můžete použít jak čerstvou, tak i starší zeleninu nebo zbytky, které vám zůstaly z vaření (zbytky z loupání kořenové zeleniny nebo rajčat – odřezky z řapíkatého celeru, chřestu, cukety nebo třeba brokolice – natě z mrkve, petržele či celeru) nebo jiné kousky zeleniny, které byste za normálních okolností vyhodili. Z koření používejte bobkový list, nové koření, tymián, rozmarýn, petrželku a hlavně libeček, který nejen že je mým favoritem v kuchyni, ale hlavně vývaru dodá neuvěřitelnou sílu a chuť. Někdo přidává do základního vývaru kousek citronu – tady pozor, pokud jej budete chtít přidat do vývaru, tak bez slupky nebo jej předtím velmi důkladně omyjte pod horkou vodou. Z mas pak můžete použít všechna povolená.

Do vývaru můžete použít i některé zapovězené suroviny

Ano, třeba i kuřecí stehna nebo hovězí hrudní kosti můžete použít pro vaši dietu, pokud zachováte dvě důležitá pravidla. Prvním je použití těchto surovin vždy bez kůže. V tom druhém je velmi důležité vařit tento vývar velmi pomalu a nevařit jej, protože během pomalého vaření za nižších teplot vystoupí tuk z masa na povrch. A třetím pravidlem je nechat tento vývar vychladnout v lednici a následně sebrat tuk, který zůstane na povrchu.

Které nepovolené suroviny lze použít do vývaru:

  • kuřecí stehna, skelet, krky bez kůže
  • krůtí stehna nebo krky bez kůže
  • králičí hřbet a přední běhy bez kůže
  • hovězí nebo telecí hrudní kosti nebo klasické kosti, ale bez morku!
  • cibule nebo malý kousek fenyklu

Upozornění

            Z vývarů konzumujte pouze povolená masa, ta nepovolená vyhoďte nebo přenechejte někomu jinému. Nepovolená masa jsou moc tučná na konzumaci, ale do vývaru je použít můžete, protože se vzniklého tuku na konci můžete zbavit.

Základy vaření vývaru

V žádném případě není příprava vývaru složitá. Všechny suroviny stačí vložit do hrnce, zalít studenou vodou, přivést téměř k varu, poté stáhnout na co nejmenší stupeň a nakonec přecedit. To je vše. Masový vývar je ještě potřeba nechat zchladit a sebrat z povrchu ztuhlý tuk. Tak získáte vývar úplně bez tuku.