Press "Enter" to skip to content

Základní vývary

cca 2-3 litry / 1-4 hod.

Základní zeleninový vývar – cca 1 hod.

3 litry vody • 3 velké mrkve • 1 menší celer • 2 stonky řapíkatého celeru • 1 rajče • 1 větší petržel nebo pastiňák • 1 menší cibuli • nové koření • bobkový list • stonky z petrželky a libečku • větvičku tymiánu nebo rozmarýnu (nemusí být)

Hovězí & telecí vývar – cca 4 hod. 4 litry vody • suroviny na základní zeleninový vývar • 1kg libového hovězího nebo telecího masa

Králičí vývar – cca 2 hod. 4 litry vody • suroviny na základní zeleninový vývar • 1 kg králičích stehen bez kůže

Kuřecí vývar – cca 2 hod. 4 litry vody • suroviny na základní zeleninový vývar • 1 kg kuřecích prsou bez kůže

Rybí vývar – cca 1 hod. 3 litry vody • suroviny na základní zeleninový vývar • 1kg kostí z netučných ryb – bez hlav!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Postup: Všechny ingredience na vývar vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme pomalu téměř k bodu varu. Poté stáhneme na co nejmenší stupeň a vše necháme táhnout.

Z masových vývarů během vaření sbíráme naběračkou vznikající pěnu na povrchu, vývar nám pak zůstane hezky čirý.

Nakonec vývar přecedíme přes cedník nebo plátýnko. Masové vývary je potřeba ještě důkladně zchladit a poté sebrat z povrchu ztuhlý tuk.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pár tipů: Zeleninovému vývaru stačí maximálně hodina podle velikosti zeleniny. Pokud jej uděláme z čerstvé zeleniny, kterou navíc nastrouháme, tak stačí vývaru klidně jen půl hodinka. Nastrouhanou zeleninu pak navíc můžeme ještě použít třeba na pyré nebo pomazánku.

Nezbavuje se ani vývaru z brambor, výborně se hodí do různých ragú nebo polévek.