Press "Enter" to skip to content

Králičí stehno na rozmarýnu s polentovým knedlíkem

4 porce / 2,5 hod.

Potřebujeme: 4 králičí stehna • 0,5l vývaru • 2 větší mrkve • ¼ celeru • 2 stonky řapíkatého celeru • menší hrst rozmarýnu • 4 bobkové listy • sůl

Na polentový knedlík: 1 litr odtučněného mléka • 250g instantní polenty • tymián nebo rozmarýn nebo petrželka • sůl

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Postup: Kořenovou zeleninu očistíme, nahrubo nastrouháme, vložíme do hrnce a zalijeme vývarem. Přidáme nadrobno nakrájený řapíkatý celer a přivedeme pomalu k varu. Stáhneme na co nejmenší stupeň, osolíme, přidáme králičí stehna a asi polovinu větviček rozmarýnu. Směs v pánvi dolijeme vodou tak, aby byla stehýnka ponořená alespoň do ¾.

Pod pokličkou dusíme zhruba 1,5 hodiny, dokud nebudou stehna měkká. Podle potřeby přiléváme vývar nebo vodu tak, aby byla stehna stále alespoň ze tří čtvrtin ponořená.

Poté stehna, rozmarýn a bobkový list vyjmeme z hrnce a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem. Druhou polovinu rozmarýnu obereme, posekáme, přidáme do omáčky a necháme svařit do zhoustnutí.

Příprava polentového knedlíku: Do hrnce dáme vařit mléko, osolíme a přidáme hrst posekaného tymiánu, rozmarýnu nebo petrželky. Než se začne mléko vařit, přisypeme pomalu polentu, promícháme a pomalu vaříme asi 5 minut do zhoustnutí. Když polenta zhoustne na hustou kaši, stáhneme z kamen a necháme pár minut chladnout. Poté balíme do folie jako knedlíky a necháme vychladit alespoň 1 hodinu v lednici.