Press "Enter" to skip to content

Mleté kuličky v rajské omáčce s nekynutým knedlíkem

4-6 porcí / 1,5 hod.

Potřebujeme: 500g mletého libového hovězího masa • 500g celeru • 500g mrkve • 200g rajského protlaku • 700ml parírovaných rajčat • bílky ze 4 vajec • 150g hladké mouky • 2 litry hovězího vývaru nebo vody • nové koření a bobkový list v košíku • třtinový cukr • šťáva z 1 citronu • majoránku • mletý kmín • sůl

Na nekynutý knedlík: 500g polohrubé mouky • 250ml mléka • 1,5 balení prášku do pečiva (18g) • bílky ze dvou vajec • 1 lžíci cukru • 1 lžičku soli

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Postup: Mleté maso vložíme do mísy, přidáme bílky a hladkou mouku. Okořeníme kmínem, solí a majoránkou a dobře promícháme. Pokud je těsto moc lepivé, přidáme mouku a poté z něj vytvoříme malé kuličky.

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky.

Do hrnce vložíme rajčatový protlak, všechnu zeleninu, pasírovaná rajčata a koření v košíku. Zalijeme vývarem, přivedeme pomalu k varu a vložíme připravené mleté kuličky. Do omáčky přidáme oloupaný a semínek zbavený citron, jednu lžíci cukru a osolíme.

Vaříme společně pod pokličkou asi 40 minut. Poté vyjmeme masové kuličky z omáčky a zeleninu necháme vařit dalších asi 30 minut, dokud není úplně měkká. Poté vyjmeme koření v košíku a omáčku rozmixujeme nebo přepasírujeme přes síto. Pokud je omáčka hodně hustá, naředíme vodou.

Nakonec do omáčky vrátíme kuličky a dochutíme solí.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Příprava nekynutých knedlíků: Mouku, sůl, cukr a prášek do pečiva smícháme dohromady.

Do směsi přidáme mléko a vejce a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto, které rozdělíme na 2 díly. Z nich vyválíme knedlíky a necháme 5 minut odpočinout pod utěrkou.

Vaříme ve vroucí, osolené vodě asi 15 minut. V polovině vaření knedlíky ve vodě otočíme. Při vyndávání knedlíky propícháme vidlicí nebo špejlí.

Příprava nekynutých knedlíků v parním hrnci: Těsto připravíme podle receptu. Knedlíky vaříme v parním hrnci 20 minut.