Press "Enter" to skip to content

Polévka z červené řepy

4-6 porcí / 1 hod.

Potřebujeme: ½ kg červené řepy • 2 střední mrkve • 3 větší brambory • 2 lžíce rajského protlaku • 1 litr vody nebo vývaru • 1 větvičku rozmarýnu • 3 bobkové listy • 1 lžičku třtinového cukru • sůl

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Postup:    Červenou řepu a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce, přidáme rajský protlak, poté zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme rozmarýn a bobkový list. Osolíme, přidáme lžičku třtinového cukru a vaříme, až jsou řepa s mrkví napůl uvařené.

Poté přidáme brambory a dovaříme vše společně do měkka. Pokud to bude potřeba, přidáme během vaření vodu, ale pouze tak, aby zelenina z polévky takzvaně „koukala“. Polévka by neměla být moc řídká.

Poté z polévky vyndáme bobkový list a rozmarýn a dochutíme třtinovým cukrem a solí.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tip:

• Polévku můžete trochu zahustit, když do ní ke konci vaření přidáte najemno nastrouhaný syrový brambor nebo ji krátce rozmixujete tyčovým mixérem.